Tuti tippek: ültetési rend az esküvőn

Az esküvő megszervezésében az egyik sarkalatos pont, hogy az ebédre, illetve vacsorára hova ültessük a vendégeket. Íme néhány jó tanács, amivel könnyedebbé tehetjük.

Elrendezési típusok

Többféle ültetést különböztetünk meg, melyek a következők: táblás, fésűs, U-alakú, körasztalos. Manapság a legtrendibb a körasztalos ültetés – így az asztaltársaság könnyedebben tud beszélgetni, és jobban érvényesül a dekoráció is –, azonban néha előfordul, hogy a belső tér elrendezése miatt a helyszínen nincsen lehetőség így ültetni. A körasztalnál 8-10 fővel érdemes számolni.

Az ültetési rend megtervezése

Az esküvő előtt mindenképpen szükséges az úgynevezett helyszínbejárás, ahol nyugodtan csináljunk szabadkézi rajzot, és jelöljük be a következőket:

• Főasztal
• Asztalok
• DJ/zenekar helye
• Be- és kijárat
• Svédasztal esetleges helye
• Tánctér

A legtöbb esetben a helyszínen azt kérik, hogy az esküvő hetében, hétfő vagy kedd környékén véglegesítsük a vendégek létszámát, és küldjük el az ültetési rendet. Az ültető kártyák kihelyezésével megbízhatjuk az vendéglátóst, az esküvőszervezőt vagy akár valamelyik családtagunkat is. A körasztalos ültetésnél fontos, hogy számozzuk meg az asztalokat, így könnyebben lehet kihelyezni a kártyákat, és a vendégek is egyszerűbben megtalálják a helyüket. Ezt célszerű a bejárathoz is kifüggeszteni: lehetünk kreatívak, saját magunk is készíthetjük, ami harmonizálhat az esküvői dekoráció színeivel. Az asztalok rajzai mellé – ami egy egyszerű kör – mellékeljük a számokat és a névsort is ABC sorrendben. Amennyiben az esküvőszervezőt vagy a ceremóniamestert kérjük meg, hogy segítsenek a vendégeknek megtalálni a helyüket a vendéglistában, minden egyes vendégnek szerepeljen a teljes neve, tehát ne így: Pisti, Tóthék, Piciék 2 fő.

A legnehezebb feladat: a vendégek elhelyezése.

A főasztaltól a tánctér felé haladva a következőképpen érdemes ültetni a vendégeket: közeli hozzátartozók, idősebb korosztály, majd a fiatal korosztály, vagyis a kemény mag.

A fiatalabb korosztályt a táncparkett közelébe célszerű helyezni, általában úgyis ők kezdik el hamarabb a bulizást, illetve őket nem annyira zavarja a hangos zene. Amennyiben valami miatt nem jön ki a lépés az ültetésben, akkor sajnos „sakkoznunk” kell: a körasztalos ültetésnél csinálhatunk például 8 fős asztalt is, de egy körasztal nem „bír” el 11 vendégnél többet, így is nagyon szűken fognak ülni.

Az ültetési rend megtervezése nem egyszerű feladat, azonban a vendégek minden esetben hálásak lesznek, ha jó asztaltársaságot hoztunk össze az esküvői vacsorára és az utána következő fergeteges bulira.

Forrás: cosmopolitan.hu

Cégadatok
Menyhárt Balázs E. V.
Székhely: 2045 Törökbálint, Szérűskert u. 3.
Adószám: 59443456-1-33
Nyilvántartási szám: 57478775
Bankszámlaszám: 10700574-73759171-51100005 (CIB Bank Zrt.)
Tárhely szolgáltató adatai

Üzemeltető: Tárhely.Eu Szolgáltató Kft.
Bankszámlaszám: 10702215-48381002-51100005 (CIB Bank Zrt.)
Cégjegyzékszám: 01-09-909968
Adószám: 14571332-2-42